Fedezd fel Szentantalfát

A Balatontól 5 km-re található település a hidegebb idő ellenére is csodálatos látványokat és felfedezéseket tartogat az idelátogatók számára. A falu körülbelül a 13. században alakulhatott meg. A megfelelő természeti adottságoknak köszönhetően a borászat kimagaslóan működik térségben. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület tagjai közül a Dobosi Pincészet is ezen településen található. A borgazdákat a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület fogja össze.

Szentantalfa területén több túrát is tehetünk. Az egyik során a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület tagjainak pincéi kapják a főszerepet. A másik lehetőségnél a falu látványosságait fedezhetjük fel. A harmadik túra egy hosszabb útvonalon halad, amely során a falut és környékét ismerhetjük meg.

Ebben az évszakban ideális a rövidebb, 2.5 km-es túrát választani, de akit nem tántorít el a hideg bátran felfedezheti a település környékét is. A falutúra az evangélikus templomtól indul és a célállomása a Faluház. A séta során érdemes betekinteni a rádiómúzeumba, ahol Sólyom Gyula rádiógyűjteményét találhatjuk. A Templom utcán lefelé haladva jobb oldalt találhatjuk a Nivegy-völgyi Emlékműhelyt, ahol Nagy Lászlómé gyűjteményébe nyerhetünk bepillantást. Szentantalfa három vallási közösség, a Templom utcába helyezkedik el a katolikus és református templom is.

Ezen az úton tovább haladva három műemlékházat érdemes megnéznünk. Visszafordulva a patak parti úton haladunk, ahol a Nagykúttal és a Mosóval találkozhatunk. Az elmúlt századokban szokás volt, hogy egy helyen, közösen mostak. Ezek a mosók a patakok vagy kutak mellé települtek, ezért is találkozhatunk vele a patak mellett. Majd a gyalogúton felsétálva a Faluházhoz érünk, és ezzel végére is értünk a túránknak.

Ha a lelkesedésünk még nem fogyott el érdemes megtekinteni egy nevezetességet a környéken, mely a hosszabb túra egyik állomása is egyben a Szent Balázs Templomot. A templom a Balázs hegyen helyezkedik el, melyről csodálatos kilátás nyílik a Nivegy-völgy Balatonra futó szőlőire.