Örvényesi Értéktúra, borkóstolóval

Mikor:
2019-10-26 @ 15:00 – 19:00
2019-10-26T15:00:00+02:00
2019-10-26T19:00:00+02:00
Hol:
Örvényes

Forrás: https://www.facebook.com/events/499059724264306/

Örvényesi Értéktúra, borkóstolóval

Feltárul az örvényesi kincsestár
Ismerjük meg az apró Balaton parti település egyedi értékeit, vegyük szemügyre a falu műemlékeit, természeti értékeit, és fedezzük fel az Öreg-hegy elragadó régi présházait a szőlőhegyről nyíló fantasztikus panoráma kíséretében!

Az értéktúra célja a település kultúrtörténeti, népi építészeti, természeti és tájképi értékeinek bemutatása, az értékek megismerésének élményszerűvé tétele. Örvényes figyelemre méltó értékei sokrétűek, az épített örökség, a vallással kapcsolatos értékek, természeti értékek, présházak egyaránt képviseltetik magukat a helyi értéktárban.

A program részletei
Helyszín (találkozási pont): Huszár Vendéglő, Örvényes

Túraszervező, túravezető: Pető Piroska

A 71-es főút melletti Huszár Vendéglőnél hirdetjük a találkozót. Bevezetésként a település múltjáról, alapvető jellemzőiről ejtünk pár szót, majd felnyitjuk a kincsestárat.

A műemlék vízimalom felé indulunk, az épületben malommúzeum működik. Az értéktárról, az értékek típusairól beszélgetünk a Nepomuki Szent János alakjával kiegészített védett kőhídnál. Tovább haladva, a Pán-forrást érintjük, majd a Szent Imre templomnál az őstölgyes felé vesszük az irányt. A különleges formájú, öreg tölgyfák környezetében a tájhasználat változásait taglaljuk.

A pécselyi határnál az Örvényesi-séd völgyébe ereszkedünk, amely szintén az értéktárban szereplő természeti érték. Utunkat az Öreg-hegy felé folytatjuk, ahol megismerkedünk a szőlőhegyi épületek világával. A szőlőhegyi táj jelentőségéről, a tájkarakterről és a beépítés veszélyeiről beszélgetünk.

Elragadó panoráma kíséretében megpihenünk egy nádtetős, autentikus módon megőrzött pince-présháznál. A túra fényképezőgép-barát, lehetőség nyílik az élmények szerzése mellett a fotók gyarapítására is! A Balaton-felvidékre jellemző présháztípusok több képviselője is megmutatkozik, ezeket részletesen végig követjük. A szőlőhegy felső, karsztbokorerdős területét elhagyva szőlőterületek és gondozott pinceudvarok mellett kanyarodunk a falu felé, a Tihanyi-félsziget adta harmonikus képet csodálva.

A felújított templomromot és a régi síremlékeket rejtő temetőnél érkezünk vissza a kiindulási helyre.

A program második felében a Huszár vendéglőben nyílik lehetőség a környéken termett szőlőkből készített borok kóstolására. A közeli pincészetekből származó borok bemutatását követően egy egyedi étel, az örvényesi aprópecsenye kerül az asztalunkra, különféle kísérő falatkák mellett (kérés esetén lehetőség van más étel fogyasztására is).

Gasztronómia
Vendégvárónak helyi sajt, sonka, kerti zöldségek kerülnek az asztalra, friss, meleg bagettel.
Következő borokat kóstoljuk túra után:

Dörgicsei Olaszrizling 2016 – Huszár Bor
Balatonbor 2018 – Dobosi Pincészet Szentantalfa
Cabernet Sauvignon Rozé 2018 – Fodorvin Családi Pincészet Aszófő
Tihanyi Cabernet Franc 2015 – Salánki Családi Pincészet Aszófő
Aranyom Töppedt Olaszrizling 2017 – Szabó és Fia Pincészet Balatoncsicsó
A program tervezett időtartama: 4 óra, a táv ~ 5300 méter, 90 méter szintkülönbséggel.

Kényelmes, időjáráshoz igazodó ruházat, sétához megfelelő lábbeli és alapfelszerelés ajánlott!
Fényképezőgép-barát túra! Az egyedi értékekről és a csodálatos szőlőhegyi környezetről érdemes fotókat készíteni! A fényképezéshez megtaláljuk a legoptimálisabb nézőpontokat, feltérképezzük az érdekes részleteket.

Részvételi díj:
A túravezetés díja: 2000,- Ft/fő
Az étkezéssel egybekötött borkóstoló ára: 4900,- Ft/fő
A program összköltsége: 6900,- Ft/fő

Jelentkezés, Regisztráció
A programon történő részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés legkésőbb a túra napján 12 óráig az alábbi elérhetőségeken:

petopiroska83@gmail.com
+36/70-37-484-83
www.petopiroska.hu/kapcsolat

A program minimum 5 fő jelentkezése esetén indul. Maximális létszám: 40 fő (20 főtől a túrán csoportos kedvezmény)
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

A meghirdetett időpontokon kívül is lehetőség van az értéktúra, vagy a borkóstolóval egybekötött értéktúra lebonyolítására, előzetes egyeztetéssel!