IX. Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor

Mikor:
2019-03-29 – 2019-03-30 egész nap
2019-03-29T00:00:00+01:00
2019-03-31T00:00:00+01:00
Hol:
Balatonakali

Forrás: https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Hirek/2019-02-11/Iden-Akaliban-ket-honapon-at-viragzik-a-mandula

Azok közül, akik gyakrabban böngészik településünk honlapját, talán már többeknek szemet szúrt, hogy az idei bor napja mandulavirágzáskor elnevezésű rendezvény két hétvégén is megrendezésre kerül…

…és valóban, a hír igaz, nem elírás!

Az elmúlt évek sikeres rendezvényein felbuzdulva, valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel az idén két hétvégén is nyitott pincék várják a Fenye- és Les-hegyre kirándulókat. 
A program mindazonáltal a szokásos mederben zajlik majd, elöljáróban: mindkét pénteken a szakmáé-ismeretterjesztésé a főszerep, hisz előadások zajlanak a szőlő-bor, a mandula, valamint a helyi értékek témakörökben. 

Március 29-én pénteken nyitnak kiállításaink, melyek során ezúttal a Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör alkotásait, és Nesó Sándor, a népművészet mesterének pásztorfaragásait csodálhatjuk meg a Művelődési ház nagytermében, illetve a Mag-Tár-Házban. Ezek mellett a helyi szőlészet és borászat tárgykultúrájának felvillantása, továbbá a Balaton-felvidéki szőlőhegyeket bemutató fotótárlat teszi még színesebbé a rendezvényt. Persze ezúttal sem maradhat el a mandulás sütemények versenye sem! 
Ahogy fentebb írtuk, mindkét szombaton a szokásos módon a nyitott pincéké a főszerep, ám a második hétvége szombatján mindez új kísérőrendezvényekkel is bővül, méghozzá előreláthatólag majd a Nagymocsár területén (a Hóvirág utcai közkúttól a Fenye-hegyre tartó út jobb oldalán önkormányzati kezelésben lévő füves területen) zajló solymász, valamint pásztorkutya bemutatókkal (melyben a kutyák még birkaterelési ügyességükről is tanúbizonyságot tesznek), melyeket természetesen igyekszünk úgy időzíteni, hogy azokat vagy a szőlőhegyre menet, vagy onnan hazafele tartva útba ejthesse a borozni vágyó közönség is. 
A második hétvégén a Nemzeti Park szakértő felügyelete mellett akali gyermekek segítségével egy remek kis természetvédelmi program zajlik, ugyanis a Fenye-hegyen fészkelő gyurgyalagok lakóhelyéűl szolgáló partfalat fogjuk megtisztítani, megújítani, hogy a hamarosan visszaérkező színpompás madarakat otthonos körülmények fogadják.
A szombati napot – április 6-án – településünk lüktető faluközpontjában, a termelői piac standjaival körülvett Fék Üzletház szomszédságában kialakított téren kívánjuk megkoronázni egy operett előadás keretében.
Bízunk benne, hogy mind a helyi lakosok, mind a hozzánk látogató érdeklődők tetszését el fogja nyerni a program két hétvégessé bővítése, bízunk a jó időben és a sok-sok mandulavirágban!

A rendezvény még szervezés alatt, hamarosan jelentkezünk a pontos program-információkkal!

A rendezvény a NEA-KK-18-SZ-0083, a NEA-KK-18-M-030, valamint a HUNG-2018/5095 azonosítójú pályázatok támogatásával valósul meg.