Akaliak találkozója

Mikor:
2019-09-15 @ 10:00 – 20:00
2019-09-15T10:00:00+02:00
2019-09-15T20:00:00+02:00
Hol:
Balatonakali

Forrás: https://www.balatonakali.hu/Multimedia/Hirek/2019-09-15/Akaliak-talalkozoja?fbclid=IwAR3wUHJBlGhKsbmz38_xLia_Wgq15HzwkVWy8EBcI3wm6eVgqYPl7vI_8EI

HOZZUK ÖSSZE AKALIT! A FALU LAKOSSÁGÁNAK ÉS “ELSZÁRMAZOTTAINKNAK” TALÁLKOZÓJA.

VÁRJUK ÖNÖKET SZERETETTEL, EGYBEN KÉRÜNK MINDENKIT, SEGÍTSÉK A SZERVEZŐK MUNKÁJÁT AZZAL, HOGY AZ AKALIBÓL ELSZÁRMAZOTT ROKONSÁGUK, BARÁTAIK KÖRÉBEN NÉPSZERŰSÍTIK KEZDEMÉNYEZÉSÜNKET, HÍVOGASSÁK ŐKET A RENDEZVÉNYRE!

A TELJES PROGRAMMENETREND A CIKK ALJÁN OLVASHATÓ.

A RENDEZVÉNYT A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP (NKA) TÁMOGATJA.

Ennek a rendezvénynek nem lehetne alkalmasabb időpontot választani az akali búcsú időpontjánál, ami idén szeptember 15-ére esik. A búcsúk a falusi közösségekben, és sokáig így volt ez Akaliban is, a vendégjárások, a családi látogatások ünnepének számított, ám az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent a jelentősége, és szép lassan községünkben tulajdonképpen megszűnt a közösségi-ünnep jellege.
Így kézenfekvőnek találjuk az időpontot!

Mikor is lenne jobb az akaliak nagy családját összehozni, – és kicsit az ünnepet is feléleszteni – mint a búcsú időpontjában?!

Találkozzanak egymással az Akaliból évtizedekkel ezelőtt elszármazottak, látogassanak haza az évek óta „idegenben” dolgozók, ismerkedjenek településünkkel a frissen hozzánk költözők!

A rendezvényt településünk központjában kívánjuk megvalósítani, ami egy ünnepi misével kezdődne a katolikus templomban, ahol egy fiatal akali tehetség zongorajátékát élvezhetjük, majd az egyutcás „ófalu” gyönyörűen helyrehozott terén, valamint a Művelődési házban zajlanának a programok.

Ugyan nyáron már megtörtént a főtér hivatalos átadója, de annak kisebb-nagyobb, de annál látványosabb elemeinek bemutatkozásával is szeretnénk megvárni az „Akaliak találkozóját”! Világháborús emlékművünk helyreállítása is elkészül szeptember 15-ére, így ennek „leleplezését” is ekkorra időzítettük.

A programon több más mellett helyi kötődésű néptáncosok műsorának tapsolhatnának a résztvevők, fellépne az akali asszonykórus, és gitárművészek is.

A gyermekekről sem feledkezünk meg: kézműves foglalkozással, valamint játszóparkkal várjuk a kicsiket!

A találkozó alkalmával ragyogó alkalom kínálkozik arra, hogy az Akali Értéktár tartalmát egy kiállítás keretében a nagyközönség elé tárjuk, ami minden megjelent „akaliságát”, helyi identitását tovább erősítheti.

Az új beköltözőknek remek alkalom lehet a falu minél jobb megismerésében az a séta, melyet az ünnep keretében kívánunk megvalósítani, és a község ismert, vagy épp eldugott, még a helyiek számára is kevésbé közismert értékeit mutatná be a részvevőknek, nem utolsó sorban pedig az elszármazottaknak egy remek alkalom lenne a nosztalgiázásra.

A rendezvény kísérőprogramjaként egy előadássorozatot is el szeretnénk indítani, méghozzá egy olyat, ahol pályakezdő, tehetséges fiatal akaliak mutatkoznának be a település lakosságának, olyanok, akikre méltán lehetünk büszkék!

A rendezvényhez kapcsolódik még az az örömteli hír, hogy a program megvalósításához pályázat útján a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) 400.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesülünk.

Program:

10:00-11:30 – Római katolikus szentmise, közreműködik Andó Eszter, Rábaközi Rita és Ludmány János
14:00 – A megújult világháborús emlékmű átadása, közreműködnek a Tihanyi Általános Iskola akali diákjai
14:30 – Ünnepi gondolatok a főtéren
15:00-tól – „Nyitott porták” a főtéren
(Tájházi és értéktártúra az egykori Bertalan-féle háznál, kinyitja kapuit a Koncz-féle porta, valamint az evangélikus ház fejlesztési terveivel is megismerkedhetünk)

16:00-tól – Séta a Tájháztól a Magtárba, közben néhány érdekesség a faluról, a Magtárban az „Akali alkotások” c. kiállítás megtekintése
17:00 – A településről készített film vetítése a Művelődési ház nagytermében
17:15 – dr. Józsa Tivadar legújabb
könyvéről mesél
18:15-től – Fogadás a főtéren, közben 
az „Akali kórus” műsora, citerán közreműködik Kötél-Kovács József
19:30 – Fény és hangjáték a főtéren