Együttműködésben a vidék fejlődéséért

Közös gondolkozás a helyi termékek népszerűsítéséért

Négy, a Balaton körül működő, LEADER Helyi Akciócsoport összefogásából született meg az a projekt, amely a helyi termékek, szolgáltatások fejlesztését, jó gyakorlatok népszerűsítését tűzte ki célul, Balatoni Helyi Termék Fejlesztő Műhely címmel.

A négy szervezet alapvető feladatain túl egy-egy jelentősebb programmal igyekszik a helyi termelőket, termékeket felkarolni. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület 2014-ben vezette be „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszert, amelynek mára már több, mint száz tagja van. Hasonló védjegy programot valósított meg a Bakony-Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület is, amely a minőségi termékek fejlesztését, népszerűsítését célozza. A Zala Termálvölgye Egyesület Nyitott Porta programja szintén egyedülálló az együttműködésben, ahogy a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak Egyesület bevásárló közösségi programja is, hiszen egy minőségi vendégfogadási hálózatot és egységes arculatot épít ki a termelők, feldolgozók és vendéglátóhelyek között.

Az Európai Uniós forrás segítségével megvalósuló program alappillére a gazdaságfejlesztés. Ezen belül a Balaton körül együttműködő konzorciumi tagok közvetlenül a helyi termékek és szolgáltatások fejlesztését tűzték ki eredményként maguk elé. A konzorciumi partnerek több éves szakmai tapasztalata és vidékfejlesztés terén elért eredményei mind azt bizonyítják, hogy jelentősen előre tudják mozdítani közös gazdasági érdekeiket, mint például, több helyi, térségi, balatoni termék készüljön, kiváló minőségben, és mindezek a turisztikai vonalon is egyenrangúan képviseltethessék magukat a többi szolgáltatással, termékkel karöltve.  

Ezen közös projekt keretében valósult meg szeptember 4-én az a szakmai tanulmányút is, amely során az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület védjegyes termelőinek mindennapjaiba nyerhettek betekintést a partnerszervezetek tagjai, valamint felfedezhették a Balaton-felvidék fő látványosságain kívül a vidék rejtett értékeit is.

A program keretében először a Bazsiban működő Őshaza Vendégházhoz látogattak el a résztvevők. Az igazi meghitt nyugalmat árasztó falusi szálláshelyen részletesebben megismerkedhettek az Éltető, mint konzorciumvezető tevékenységeivel is.

A nyugalom szigete után Sümegre érkezett a csapat, hogy egy dűlőtúra keretében szemügyre vegye a Sümegi Vár oldalában elhelyezkedő szőlőültetvényt, majd megkóstolhassák az Egly Márk borász által készített finom nedűket.

A Palota Pince hűvös termeiben eltöltött percek után egy kellemes ebédet fogyaszthattak el Halimbán, a Herbaporta jóvoltából. Igazi vidéki, magyaros ízek fogadták a látogatókat, mindenki jókedvűen falatozott a szintén védjegyes, minőségi ételekből, miközben Tóbel János vezette be a falusi vendégasztal szolgáltatás rejtelmeibe a résztvevőket.

A finom falatok után Balatonakaliba vezetett az út, az első Balaton-felvidéki védjeggyel rendelkező üzlet felé. Az üzletház érdekessége, hogy „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyes termékek kiemelt polcokon kaptak helyet. Legyen az bor, szörp, lekvár, méz, kerámiatárgyak, vagy levendulás termékek, mind jelentős szerepet játszanak a FÉK Üzletház termékeinek sorában. Ezekből a jobbnál jobb portékákból válogathattak kedvükre a jelenlévők, és vihették haza magukkal emlékként.