A tél szépsége Örvényesen át!

Örvényes Veszprém megyében, a Balaton közép-északi partján fekvő 170 lelkes kis település. Keresztül halad rajta a 71-es észak-balatoni főút és a Balatont körbejáró biciklis út. Neve valószínűleg a malom jelentésű „őrmény” szóból ered. Régebbi iratokban Örményes néven szerepel. A község nevét először 1211-ben említik, mint a Tihanyi Bencés Apátság birtokát. A középkorban ezeken a birtokokon virágzó élet volt, gazdálkodók és mesteremberek lakták.

Az 1593-as török pusztítás következtében a szinte teljesen elnéptelenedett falut 1733-ban Grasso tihanyi apát német telepesekkel népesítette be. A falu mai képe ekkortól alakult ki. Örvényest körülöleli a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, melyben kellemes túrákat lehet tenni.

Az egyik ilyen túra, mely 4-5 km hosszú és körülbelül másfél óra alatt teljesíthető. A séta a Vízimalomtól indul, és a Séd mentén haladunk egy erdősávon. A fák között rendezett veteményes kerteket látunk, egészen keskeny sávokat. Ez a káposztáskert, aminek érdekessége, hogy minden tősgyökeres örvényesinek van itt egy kis parcellája. 300-400 méter után egy ingoványos területre érkezünk, ami a Séd forrásvidéke. Visszafordulva, 150 méter után a zsilipnél élesen jobbra fordulva a falu felé haladunk tovább. A falu alsó részén haladva, jobbra fordulunk, ahol a Falumúzeumot találhatjuk. 

Az útszakasz során érintjük a falu épített örökségeit: Pán forrás, Műemlékház, felújított kereszt. A 71-es főúton áthaladva, a falu alsó szakaszát is végig járjuk, ahol érintjük a Vasútállomást és a Séd patak mellett jobbra fordulva a Séd patkó felé haladunk. Ez egy iszapszűrő terület, patkó alakban vezetik a patakot, hogy megszabaduljon a hordaléktól, mielőtt a tóba fut. Érdemes továbbmenni és megnézni a Séd befolyásánál található horgászhelyet és csónakkikötőt. Visszafordulva a 71-es út felé, érintve a Huszár vendéglőt visszaérünk túránk kiinduló pontjához.