A kistermelői gyártmánylapról

Mit használ az élelmiszer-előállító, van-e kedvezmény a kistermelők részére?

November 30-án tartotta soron következő minősítő ülését az Éltető Balaton-felvidék védjegy tanácsa. A témák között szerepelt a kistermelők nyilvántartási kötelezettsége is. Mivel ezen a területen a sok jogszabály között elég nehéz eligazodni, röviden összegyűjtöttük, amit a gyártmánylapról feltétlenül tudni kell. 

Ha valaki kistermelőként élelmiszert állít elő, annál időről időre előfordul, hogy elbizonytalanodik, kell-e gyártmánylapot használnia vagy nem. Ezt a gyártmánylapról szóló 82/2012. (VIII. 2.) VM rendelet szabályozza.

Gyártmánylapot az élelmiszer-előállító köteles vezetni, ez egy olyan nyilvántartás, amely a feldolgozott élelmiszer, élelmiszer-biztonsági, minőségi jellemzőire vonatkozik.
A kistermelőknek nem kötelező a gyártmánylap, de helyette adatlapot nekik is kell vezetniük. Erre a legegyszerűbb megoldás a füzet használata, de vannak, akik kistermelőként is gyártmánylap jellegű nyilvántartás használnak.

A kistermelők által kötelezően vezetendő adatlap minimális tartalma:

  1. a) a kistermelő neve, címe;
    b) az élelmiszer-előállítás helye;
    c) az élelmiszer megnevezése;
    d) az összetevők csökkenő sorrendben való felsorolása;
    e) fogyaszthatósági időtartam, illetve minőség megőrzési időtartam;
    f) tárolási hőmérséklet.

A kistermelőkön túl minden más élelmiszer-előállítónak a gyártmánylapot kell használnia. Ennek minimális tartalma:

  1. a) az élelmiszer-előállítóra vonatkozó azonosító adatok, így
  2. aa) az élelmiszer-előállító vállalkozás neve és székhelyének címe,
  3. ab) a gyártmánylap szerinti élelmiszer előállítási helye, illetve helyeinek címe;
  4. b) az élelmiszer előállításával kapcsolatos adatok, így
  5. ba) az élelmiszer forgalomba hozatala során használt megnevezés,
  6. bb) az élelmiszer egységnyi mennyiségű előállításához felhasznált valamennyi összetevő neve, előállításkori tömegük csökkenő sorrendjében,
  7. bc) a géntechnológiával módosított szervezet vagy az abból előállított termék összetevőként történő használata esetén a géntechnológiával módosított szervezet neve és az azt tartalmazó összetevő neve,
  8. bd) az élelmiszer eltarthatósága, biztonságát meghatározó műveletek és paramétereik felsorolása, továbbá az engedélyezett csomagológázok használata;
  9. c) a termék élelmiszer-biztonsági, minőségi jellemzői, így
  10. ca) jogszabályban vagy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvében meghatározott minőségben előállított élelmiszer esetén a termékre vonatkozó, alkalmazott előírás megjelölése,
  11. cb) az élelmiszer fizikai, kémiai, mikrobiológiai jellemzői, amennyiben azok nem jogszabályi előíráson vagy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvén alapulnak vagy azoknál szigorúbb értéknek felelnek meg,
  12. cc) az érzékszervi jellemzők bírálata során figyelembe veendő, a forgalomba hozatalt még nem kizáró, de a kifogástalan tulajdonságtól eltérő érzékszervi jellemzők leírása,
  13. cd) önkéntes megkülönböztető megjelölés használata esetén a megkülönböztetésre alapot adó jellemzők és az állítás igazolásának módja,
  14. ce) az élelmiszer minőség megőrzési/fogyaszthatósági időtartama,
  15. cf) az élelmiszer tárolására vonatkozó különleges feltétel, amennyiben az élelmiszer fogyaszthatóságához, illetve minőségének megőrzéséhez ez szükséges;
  16. d) a gyártmánylap elkészítésének és módosításának dátuma;
  17. e) a gyártmánylap elkészítéséért felelős, valamint az élelmiszer-vállalkozásban az élelmiszer előállításáért szakmailag felelős személy neve és aláírását vagy az aláírással egyenértékű elektronikus jóváhagyása.

Minta gyártmánylap itt tölthető le.

Bővebb információk: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200082.VM